En opsamling af nogle af mine favoritmøbler
Når man arbejder professionelt med møbler, som jeg gør det, så har man mulighed for at indrette og style sine personlige og professionelle rum mange gange. Det kan både være stuen derhjemme eller kulisserne til et photoshoot – ikke mindst er jeg utroligt taknemmelig for at jeg kan gøre dette til mit levebrød. Hver eneste dag.
I forbindelse med det ‘arbejde’, så er der nogle møbler jeg altid falder tilbage på og bruger igen og igen, når jeg skal indrette og style de forskellige rum. Velour-stolen, spisestuestolen i egetræ, messing lysestagen og Hay bordlampen er 4 af mine absolut favoritter, som altid står først fremme på lageret og som en del af min egen indretning. I denne artikel vil jeg komme nærmere ind på hvorfor og også fortælle om en række af mine andre favoritmøbler.
Det helt rigtige møbel
Når man skal vælge et møbel – uanset om det er til egen brug eller i forbindelse med en opsætning eller styling af et mere professionelt rum, så er det essentielt at man gennemgår en række forskellige overvejelser.
Først og fremmest skal man have en plan for hvordan rummet skal ende ud, hvilken stilretning man bevæger sig inden for, lyssætningen og mange andre ting. Går du efter en minimalistisk indretning med meget få møbler, eller efterstræber du mere italienske vibes eller britisk elegance? Klassiske nordiske hjem vil ofte ikke have særligt mange møbler og ting i rummet, da vi elsker en mere minimalistisk indretning. Her vil mange tænke, at det gør opgaven lettere, men det er faktisk oftest det modsatte. Desto færre møbler du placerer i rummet, desto vigtigere er det, at du vælger de helt rigtige møbler.
Den nordiske minimalisme vil ofte have meget lyse møbler, som kan kombinere hvide, beige, grålige og pasteltoner, som allesammen har til hensyn at nedtone rummet for at få det til at føles mere roligt og naturligt. De bløde farver passer rigtig godt med mere afdæmpede og naturlige materialer, såsom egetræ, beton, marmor, sten og matteret glas. Hvis disse overvejelser allerede ligger som en del af din plan, så er du godt på vej til at kunne lægge fundamentet for dit nye nordiske og minimalistiske rum.
Nordisk eller ej, så er lysfaldet essentielt for dine videre valg af møbler og indretningsgenstande. Optimalt set, så vil man naturligvis ønske sig et rigt og mangfoldigt lysindfald som kommer helt naturligt fra solen af. Det er dog desværre ofte ikke tilfældet i mange danske hjem, da vinduespartier kan være små eller vende væk fra solen og naturen. Ligeledes vil rum kunne være opbygget på en måde, således at solens stråler slet ikke kan nå de inderste dele af rummet. Det er derfor, at du skal indtænke lyssætning og belysning helt fra starten af, når du laver din plan for indretningen.
Lyssætning og belysning
Lyssætning kan være en kombination af mange ting. Oftest vil der i forvejen være en eller anden form for naturligt lysindfald og herudfra er det så dit job, at tilføre rummet eller rummene mere lys indtil du opnår den ønskede effekt. Husk på, at lyset vil variere henover dagen og ikke mindst henover de forskellige sæsoner af året.
Førhen har det været svært at opnå et stærk lys med fortidens teknologi, glødepærer og lignende. Men nu om dage, hvor der findes LEDs, spotlights og forskellige former for pærere som kan skrues op og ned, så er det blevet meget nemmere at opnå den ønskede effekt. Her skal du dog tænke meget på hvordan lyset passer ind i rummet og i den måde som rummet bliver anvendt på. Der er ingen som ønsker at en lampe skal lyse dig i hovedet eller direkte ind i øjenene og du kan derfor med stor fordel pege de mere kraftige lamper ind mod en væg eller et hjørne i boligen.
Overvej om dæmpbare lamper er det rigtige for dig, da de vil kunne tilpasses efter behov. Har du brug for et mere afdæmpet lys, så kan du blot skrue ned for styrken og herefter op igen, skulle du få brug for en stærkere belysning.
Mørklægningsgardiner er igen blevet meget in, hvilket gør at man kan lukke alt eller det meste af det naturlige lys ude. Det giver dig nogle helt særlige indretningsmuligheder i forhold til din belysning. Der er nemlig stor forskel på det lys, som kommer ude fra naturen og det lys, som kommer fra de forskellige typer af lamper.
Nu var temaet for artikel jo favoritmøbler, og når vi bevæger os i lampeverden, så er der ingen tvivl om at loftlampen er den ultimative favorit. Her findes der så utroligt mange fantastiske muligheder fra bl.a. Gubi, Hay, Ikea, Trendyfour Living og mange andre. Men hvor skal man starte?
Favoritlampen
En af vores allesammens favoritdesignere, Charles Eames, udtalte på et tidspunkt dette citat.
“The details are not the details. They make the design.” Charles Eames.
Det opsummerer rigtig godt, hvad man skal have i mente, når man skal vælge sin favoritlampe eller favorit loftlampe. Er på du jagt efter en nedsænket loftlampe, lamper på en liste, pendler, lysekroner, lamper med skærme, dæmpebare lamper, lamper med flere lyskilder, lamper med direkte belysning eller spotlys, kraftige LED lamper, Laser lys, flytbare lamper eller lamper som kan gengive en stjernehimmel? Der var kun toppen af isbjerget og jeg kunne nævne hundredvis flere.
Jeg er mest til de klassiske lamper og her er Poul Henningsen klart min favoritdesigner. Han er manden bag den tidsløse PH-lampe, som har lagt form, figur og navn til mange efterfølgende lamper til både loft, væg, bord og gulv. Den klassiske PH 5 Pendel loftlampe i hvid er på alle måder min favorit og en lampe, som jeg utallige gange har anvendt i mine shoots, på instagram og i mit eget hjem. Lige nu hænger den faktisk i soveværelset, men det er først efter at jeg har flyttet den derind fra stuen af, hvor den oprindeligt hang over spisebordet.
Selvom den lampe er en klassisk lampe, så er den blevet fornyet meget og du vil uden problemet kunne anvende en LED pære i den i dag, således at du både kan opnå et kraftigere lys og et mere energivenligt.
Lampen blev designet i 1958 af Poul Henningsen selv, som desværre ikke længere er med os i dag. Mange vil kalde ham en pioner inden for belysning og lamper og det er også af den grund, at han har skabt min favoritlampe.
Messing lysestagen
En anden absolut must-have i ethvert hjem eller indretningslager er messing lysestagen, der i sammenhæng med messing generelt i stor stil har gjort sit indtog på det danske og nordiske boligmarked. Førhen har bronze været den absolutte bestseller, men de seneste mange år er det messing og guld som helt klart ligger på førstepladsen – og det gør det også i min bog.
Førhen har lysestagen haft en egentlig funktion i hjemmet, nemlig ved at være holder til de stearinlys som skulle lyse hjemmet op. I dag har vi dog masser af andre lyskilder og derfor er lysestager i større stil et indretningsobjekt og en dekorativ genstand. Oftest vil den fungere som frontfiguren på spisebordet, men du kan også med god grund finde en plads til den i vindueskarme, på kommoder, på reolen eller sågar i soveværelset, hvis du ønsker at skabe en mere romantiske stemning fra gang til gang.
Nogle af de største brands inden for messing lysestager på bære By lassen, som har lavet Kubus stagen, der kan fås i mange forskellige størrelser og er blevet set i rigtig mange magasiner, blogs og hos kendte folk på instagram. Herudover har Fritz Hansen produceret en fantastisk lysestage ved navn Jaime Hayon, der er et helt kunstværk i sig selv. House Doctor, Ferm Living og Gejst har også alle produceret fantastiske messing lysestager, som alle ligger klar på mit lager, når jeg skulle få lyst til at skifte ud endnu en gang. Jeg skifter som regel min lysestage et par gange om måneden, for konstant at skabe fornyet liv i min stue. Det er en mulighed, som mange lader gå forglemt. Jeg hører gang på gang, at folk blot vælger én lysestage og herefter sætter et flueben på sin indretningsliste og nærmest aldrig vender tilbage til den igen, hvilket er en skam. Det gælder for så vidt også alle andre møbler, interiørgenstande og lignende. Ligesom at der ikke er nogen som gider læse den samme artikel på en blog hver eneste måned, så er der heller ingen grund til at din bolig ligner sig selv dag ud og dag ind – hele året rundt. Boligen er dit lærred som indretter og din mulighed for at udfolde dig som person til både familie, partner og i særdeleshed også dine gæster. Boligen må gerne genspejle dig som person og være lidt som en bog dine besøgende har lyst til at læse, igen og igen.
Et hjem i fornyelse
Et ensformigt hjem er et kedeligt hjem. Et stagneret hjem bliver ikke genbesøgt. Et hjem uden bevægelse er et dødt hjem. Jeg kunne blive ved, men jeg tænker at du er ved at kunne følge mine tanker. Fornyelse, fornyelse, forandring.
Et hjem der er i konstant forandring vil kunne bidrage med rigtigt meget ift. dit og dine medmenneskers velbefindende deri. De lidt større møbler, er måske ikke noget som du får flyttet rundt på hver eneste uge, men ikke desto mindre noget, som ikke bør stå på den samme plads hver eneste dag, 5 år igennem. De lidt mindre møbler og indretningsgenstande er derimod nemme at flytte rundt på, og det bør du drage nytte af. Det inspirerer og pirrer nysgerrigheden hvis ting forandrer sig og du bør gøre dit, for at dit hjem bidrager til at fodre din hjerne med fornyet energi gennem disse forandringer. Det er de færreste møbler, som kun har én god plads i et hjem og hvis du er én af dem, men sådan en opfattelse, så kan det kun gå for langsomt at få dit ind på instagram eller pinterest.
I en tid hvor vi alle arbejder hjemmefra, hvorfor skal skrivebordet så være gemt væk på kontoret? Prøve at flytte det ind i stuen eller ud i udestuen og se hvad det kan give dig af fornyet inspiration, blot at bevæge dine vante omgivelser i en ny retning. Denne effekt kan du snildt tage videre til placeringen af dit interiør. Flyt en puf ind til spisebordet, flyt kommoden ud i stuen eller drej lænestolen 180 grader til en ny udsigt. Lysestagen behøver ikke altid stå på spisebordet, tæpperne kunne måske ligge anderledes eller spejlet kunne give fornyet energi i et andet rum. Der er nærmest talt ingen begrænsning og uanset vil dine valg bidrage til et foranderligt hjem, som kun vil inspirere og skabe glæde.
Kom i gang!